GBC ÚJ – Extrém helyzet Csehországban – árvíz, hogyan kell kezelni az akkumulátorokat

Extrém helyzet Csehországban – árvíz, hogyan kezeljük az akkumulátorokat?

Kímélje az akkumulátorait! Hogyan kezeljük biztonságosan az akkumulátorokat lépésről lépésre?

Árvízmegelőzés

Abban az esetben, ha a SolaX Triple Power T30 / T58 akkumulátorokat elönti a víz, javasoljuk, hogy az akkumulátorokat az épület magasabb szintjeire helyezzék át.

Az akkumulátorok leválasztásának menete:

  1. Az ezüstszínű kikapcsoló gombbal kapcsolja ki az elemeket
  2. Kapcsolja ki az adott akkumulátorok megszakítóját
  3. Csatlakoztassa le az akkumulátorokat
  4. Helyezze az elemeket magasabb szintre

Jegyzet

Ha a fotovoltaikus invertert nem fenyegeti víz, akkor nincs szükség semmilyen utánállításra.
Ellenkező esetben kapcsolja ki az invertert a megszakítóval, és válassza le a PV modulokat.

Árvíz esetén

Abban az esetben, ha az akkumulátorok már eláradtak:

  • T58 / T30 akkumulátorok – az akkumulátorok IP 65 védettségűek,
    ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy védelemmel rendelkeznek az időnként feltörő víz ellen.
  • Ha azonban az elemeket elárasztják, akár kissé is,
    tilos ezeket az elemeket tovább működtetni.
  • Kérjük, kövesse a biztosítótársaság utasításait
    – kezdetben fontos a fényképes dokumentáció elkészítése.
  • Itt találja a GBC Solino nyilatkozatot a Solax Power akkumulátorokról biztosítási célból.

FIGYELEM!
Áramütés veszélye a kezelés során!
Ha nem biztos a kezelésben, forduljon telepítőpartneréhez!

Az akkumulátorok leválasztásának pontos leírása az alábbiakban található:

Szívünkben tartunk minden lakosért és ügyfelünkért, hogy ez a helyzet a lehető legkevésbé érintse őket.

V České republice se občas setkáme s extrémními povětrnostními podmínkami, které mohou mít vážné následky na náš každodenní život. Jednou z takových situací je povodeň, která může způsobit nejen materiální škody, ale také ohrozit naše zdraví a bezpečnost. V těchto chvílích je klíčové vědět, jak správně reagovat a chránit nejen sebe a svůj majetek, ale také různé technologické zařízení, která mohou být v důsledku záplav ohrožena. Mezi taková zařízení patří například baterie, které jsou důležitou součástí mnoha moderních domácností, zejména těch, které využívají obnovitelné zdroje energie, jako je fotovoltaika.

Když se povodeň blíží, je nezbytné podniknout preventivní opatření, aby se minimalizovalo riziko poškození baterií. Především je důležité přemístit baterie do vyšších pater budovy, pokud je to možné. Tento krok může výrazně snížit pravděpodobnost, že se baterie dostanou do kontaktu s vodou. Před samotným přesunem je však nutné baterie správně odpojit. Postup je následující: nejprve vypněte baterie pomocí stříbrného vypínacího tlačítka, následně vypněte jistič, který je zodpovědný za dané baterie, a poté baterie rozpojte. Až tento postup dokončíte, můžete bezpečně přemístit baterie do vyšších pater.

Je důležité mít na paměti, že pokud váš fotovoltaický střídač není přímo ohrožen vodou, není nutné ho přenastavovat. Pokud však existuje riziko, že by se voda mohla dostat ke střídači, je nezbytné ho vypnout pomocí jističe a odpojit fotovoltaické moduly. Tímto způsobem zajistíte, že vaše zařízení zůstane v bezpečí a nebude vystaveno zbytečnému riziku poškození.

Pokud se i přes veškerou snahu stane, že dojde k zaplavení baterií, je situace o poznání komplikovanější. Například baterie typu T58 nebo T30 mají stupeň krytí IP 65, což znamená, že jsou chráněny před občasnou tryskající vodou. Nicméně, pokud se dostanou do kontaktu s vodou, byť nepatrným způsobem, je zakázáno tyto baterie nadále provozovat. Je důležité dodržovat pokyny vaší pojišťovny, která vás může instruovat ohledně dalších kroků, včetně pořízení fotodokumentace, což je klíčový krok pro následné řešení škod.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat bezpečnosti při manipulaci s bateriemi, protože hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Pokud si nejste jisti, jak správně postupovat, neváhejte kontaktovat svého instalačního partnera. Ten vám může poskytnout přesné instrukce a podporu. Pokud potřebujete podrobnější návod, jak rozpojit konkrétní typy baterií, například T58 nebo T30, můžete tyto informace nalézt v manuálu na příslušných stranách – strana 32 pro T58 a strana 29 pro T30.

Celkově je důležité mít na paměti, že v situacích, jako je povodeň, je prevence klíčová. Správná příprava a informovanost mohou výrazně přispět k ochraně vašich technologických zařízení a zajistit, že i v případě nepříznivých podmínek zůstanou vaše baterie a další zařízení v bezpečí. Buďte připraveni a vždy postupujte s rozvahou a opatrností.